You are here: Home > Kuchnia > Zupa ostro-kwaśna

Zupa ostro-kwaśna

1 porcja – 210 kcal

  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 4 grzyby chińskie lub suszone prawdziwki
  • 12 dag surowej polędwicy wieprzowej
  • łyżka wódki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka białego octu winnego
  • zmielona ostra papryka
  • 2 mąki kukurydzianej
  • jajko
  • drobno posiekane zielone części 2 cebulek dymek

W naczyniu o pojemności 1,5 litra zagotować bulion. Grzyby moczyć 20 minut w letniej wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotować 25 minut. Wyjąć, odkroić i wyrzucić ogonki. Kapelusze pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paseczki. Do rosołu dodać mięso i grzyby. Gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Dodać wódkę, sos sojowy i ocet winny. Posolić, dodać pieprz i zmieloną ostrą paprykę. Gotować kolejne 2 minuty. Dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje.

Jajko rozbić widelcem na jednolitą masę. Wlewać cienkim strumyczkiem i mieszać, dopóki nie zetnie się w cienkie włókna. Zupę posypać posiekaną cebulką i od razu podawać.

Zupa ostro-kwaśna

Comments are closed.