You are here: Home > Kuchnia > Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

1 porcja – 240 kcal

  • 50 dag ogórków kiszonych
  • 2 l bulionu (może być z kostki)
  • włoszczyzna (4 marchewki I pietruszka, kawałek selera,  por, kilka ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • masło lub olej do smażenia
  • przyprawa do zup
  • 20 dag gęstej śmietany
  • koperek lub natka pietruszki

Zagotować bulion, dodać pokrojony w cienkie plasterki por oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do jarzyn albo pokrojoną w paseczki. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie, a następnie włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzać na patelni trochę masła lub oleju. Wrzucić grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmażyć je, stale mieszając.

Bulion przyprawić do smaku, dodać ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodać śmietanę wymieszaną z mąką (można dodać samą śmietanę). Wymieszać, po-gotować jeszcze 1 -2 minuty. Przed podaniem posypać zupę posiekaną zieleniną.

zupa_ogorkowa

Comments are closed.