You are here: Home > Kuchnia > Zupa nic

Zupa nic

1 porcja – 303 kcal

  • 1 l mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  •  łyżeczka octu

Mleko zagotować razem z pokrojoną wanilią. Białka ubić z łyżką cukru na sztywną pianę. Do wrzącego mleka wkładać łyżką porcje piany. Po minucie odwracać i  gotować 2 minuty pod przykryciem. Wyjąć gotowe pianki. Żółtka utrzeć z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel. Wlewać strumieniem gorące mleko, nie przerywając ubijania. Mieszać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Schłodzić, cały czas ubijając.

Resztę cukru przełożyć do rondelka. Skropić octem i ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się stopi i lekko zrumieni. Tak przygotowany karmel odstawić w ciepłe miejsce, nie dopuszczając, by stwardniał. Zupę rozlać na talerze. Na każdą porcję delikatnie włożyć kilka pianek. Do gorącego karmelu włożyć widelec i ciągnącymi się za nim „nitkami” udekorować zupę na talerzach.

Zupa nic

Comments are closed.