You are here: Home > Kuchnia > Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

1 porcja – 190 kcal

  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 dag masła
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 10 dag sera żółtego (np. cheddar)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • łazanki

Włoszczyznę oczyścić, opłukać, zalać 1 litrem zimnej wody, ugotować wywar i odcedzić. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i dodać do niej przestudzony wywar, ciągle mieszając. Zupę zagotować, dodać mleko, śmietanę i tarty ser. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Posypać koperkiem. Podawać z łazankami.

Zupa neapolitańska

Comments are closed.