You are here: Home > Kuchnia > Zupa limonkowa

Zupa limonkowa

1 porcja – 310 kcal

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałązka kolendry
  • goździk
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • papryczka chili
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonego kminku
  • 3 limonki
  • tortilla
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu

Filety opłukać, a następnie zalać 1 litrem wody, dodać łyżkę oleju, sól, pieprz, kolendrę, goździk, jedną posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Gotować 30 minut. Filety wyjąć z wywaru i pokroić w kostkę. Bulion przecedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Chili i pozostałą 1 cebulę posiekać.

W rondlu zrumienić rozgnieciony ząbek czosnku ze szczyptą cynamonu i kminku. Dodać chili i pomidory, chwilę dusić. Wcisnąć sok z 2 limonek, wlać bulion, zagotować. Włożyć mięso. Tortillę pokroić w paski, usmażyć na maśle. Trzecią limonkę pokroić w plasterki, włożyć do miseczek. Zalać gorącą zupą, posypać zielonym marynowanym pieprzem. Podawać z paskami tortilli.

IMG_5269

Comments are closed.