You are here: Home > Kuchnia > Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

1 porcja – 330 kcal

  • 2 kolby młodej kukurydzy
  • 20 dag ziaren kukurydzy (z puszki)
  • 2 papryki
  • 2 ziemniaki
  • mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag śmietany kremówki
  • kminek
  • kolendra
  • chili
  • tymianek
  • szczypiorek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Kolby kukurydzy pokroić w plastry grubości 2 cm, a następnie w ćwiartki. Oczyszczoną paprykę, obrane ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. W rondlu podgrzać oliwę, włożyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i usmażyć na złoty kolor. Dodać ziarna kukurydzy i pokrojone warzywa. Doprawić chili, kminkiem, kolendrą, solą i pieprzem. Wlać 1,2 litra wrzątku, gotować pod przykryciem, aż składniki będą miękkie. W trakcie gotowania kilkakrotnie zamieszać i uzupełnić odparowaną wodę. Ugotowaną zupę wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać ziołami.

Zupa kukurydziana

Comments are closed.