You are here: Home > Kuchnia > Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

1 porcja – 230 kcal

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 10 dag masła
  • 3/4 bulionu z kurczaka
  • 25 dag gęstej śmietany
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • biały pieprz
  • starty na grube wióry parmezan
  • świeży tymianek

Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Powinny być jędrne. Łodygi szparagów pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Masło roztopić, zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojone łodygi szparagów i podsmażyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować 30 minut. Dodać tymianek, przyprawić pieprzem i solą, całość zmiksować. Do zupy włożyć główki szparagów, posypać parmezanem i tymiankiem.

zupa krem ze szparagów

Comments are closed.