You are here: Home > Kuchnia > Zupa krem z kukurydzą

Zupa krem z kukurydzą

1 porcja – 140 kcal

  • 25 dag kukurydzy konserwowej
  • 2 średnie strąki żółtej papryki
  • pęczek bazylii
  • cebula
  • łyżka masła
  • 600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • słodkiej papryki

Kukurydzę przełożyć na sitko, dokładnie osączyć. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić na małe kawałki. Bazylię opłukać, osuszyć. Kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Obrać cebulę, pokroić w małą kosteczkę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Włożyć kukurydzę, wymieszać, po chwili dodać rozdrobnioną paprykę i cebulę. Dusić 5 minut, często mieszając. Wyjąć 4 łyżki warzyw, resztę zalać bulionem. Zupę gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie lekko ostudzić, zmiksować na gładki krem. Wymieszać z posiekaną bazylią i śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zupę rozlać do talerzy. Do każdego włożyć po porcji uduszonych warzyw. Zupę udekorować odłożoną bazylią.

Zupa krem z kukurydzą

Comments are closed.