You are here: Home > Kuchnia > Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

1 porcja – 165 kcal

  • 1 kg dyni
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 1 l mleka
  • łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 l bulionu z drobiu
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego sera gruyere

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Miąższ dyni oddzielić od skorupy, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Śmietanę połączyć z mlekiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bulionem, wymieszać z pokrojoną dynią. Zupę przelać do żaroodpornej formy, przykryć i zapiekać 60 minut w piekarniku.

Kromki pszennego chleba pokroić w małe kostki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć chleb na złotobrązowy kolor. Zupę wyjąć z piekarnika, mocno ubić trzepaczką, rozlać do filiżanek. Posypać grzankami i tartym serem.

Zupa dyniowa

Comments are closed.