You are here: Home > Kuchnia > Zupa koperkowa wileńska

Zupa koperkowa wileńska

1 porcja – 210 kcal

  • pęczek włoszczyzny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 10 dag śmietany
  • sól

Włoszczyznę oczyścić i umyć. Zagotować 1,5 litra wody, posolić, włożyć warzywa i ugotować wywar. Odcedzić.

Przygotować lane kluski: mąkę wsypać do garnuszka, wbić jajka, dolać trochę wody. Mieszać, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto.

Do ugotowanego bulionu wlewać ciasto cienką srużką. Gdy lane kluseczki wypłyną na wierzch, zdjąć garnek z ognia, dodać masło, posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzać razem. Rozlać na talerze i podawać od razu.

Zupa koperkowa wileńska

Comments are closed.