You are here: Home > Kuchnia > Zupa (kalafiorowo-brokułowa

Zupa (kalafiorowo-brokułowa

1 porcja – 210 kcal

  • 40 dag chińskiego makaronu pszennego
  • 10 dag różyczek kalafiora
  • 5 dag różyczek brokułu
  • marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 15 dag małych pieczarek
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • po 1 łyżce jasnego i ciemnego sosu sojowego
  • 15 dag kiełków fasoli
  • łyżeczka wina ryżowego lub sherry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • łyżka posiekanej zieleniny (np, mięty)

Makaron zalać wrzątkiem i odcedzić. Warzywa oczyścić i opłukać. Kalafior, brokuł i pokrojoną w cienkie plasterki marchew gotować 2 minuty, odcedzić. W woku na rozgrzanym oleju smażyć rozdrobniony czosnek i pieczarki, dodać bulion i całość doprowadzić do wrzenia. Włożyć makaron, dolać sosy sojowe i gotować 3-4 minuty. Dodać warzywa i kiełki fasoli, całość starannie wymieszać. Wlać wino i doprowadzić zupę do wrzenia. Ciągle mieszając, powoli wlewać rozprowadzoną wodą mąkę ziemniaczaną. Zupę doprawić do smaku solą i zagotować. Każdą porcję posypać posiekaną zieleniną.

Zupa kalafiorowo-brokułowa

Comments are closed.