You are here: Home > Kuchnia > Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

1    porcja – 140 kcal

  • 1/2 l rosołu
  • mały kalafior
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera naciowego
  • mała kapusta włoska
  • kawałek imbiru
  • cebula
  • łyżka oleju
  • pęczek dymki
  • łyżeczka sosu sojowego

Ugotować rosół. Kalafior podzielić na różyczki, opłukać. Marchewki obrać, pokroić w plastry. Seler opłukać i pokroić w talarki. Kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć głąb. Liście poszatkować. Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pociąć w piórka. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i imbir. Zalać rosołem. Dodać marchewkę, kalafior, kapustę i seler. Gotować 10 minut.

Dymkę oczyścić, pokroić w plasterki. Zupę przyprawić do smaku sosem sojowym. Gorącą zupę rozlać do miseczek. Posypać krążkami dymki. Najlepiej smakuje podana z ciemnym pieczywem.

Zupa kalafiorowa

Comments are closed.