You are here: Home > Kuchnia > Zupa jogurtowa

Zupa jogurtowa

1    porcja – 210 kcal

  • 6 dag masła lub ghee
  • 20 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej
  • łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • łyżeczki zmielonych goździków
  • łyżeczka drobno posiekanej chili
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 20 Jag zielonej soczewicy
  • 1/2 I bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 50 dag drobno pokrojonego szpinaku
  • po 10 dag gęstej śmietany i jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać masło lub ghee na dużej patelni lub w rondlu o grubych ściankach. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, kmin rzymski, kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki, chili i kardamon. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać soczewicę, stale mieszając, podgrzewać około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzać bulion i dodać go do soczewicy. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień.

Zupę gotować około godziny. Włożyć szpinak, gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować śmietanę z jogurtem, wlać do zupy. Całość podgrzewać minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę można podawać z podpłomykami lub z ryżem basmati ugotowanym na sypko.

Zupa jogurtowa

Comments are closed.