You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowo-ziemniaczana

Zupa jarzynowo-ziemniaczana

1    porcja – 130 kcal

  •  40 dag ziemniaków
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • l wody lub bulionu z drobiu
  • łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 10 dag śmietany
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory przepołowić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić na plasterki. Warzywa wraz z wodą lub bulionem drobiowym włożyć do garnka, dodać pieprz i sól, przykryć i gotować na małym ogniu 60 minut. Jeśli do zupy używa się bulionu z drobiu, który przeważnie jest słony, należy dosalać oszczędnie. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito, włożyć ponownie do garnka, wymieszać ze śmietaną i jeszcze raz mocno podgrzać, ale nie gotować. Zupę posypać szczypiorkiem.

Zupa jarzynowo - ziemniaczana

Comments are closed.