You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

1    porcja – 160 kcal

  • 4 cebule dymki
  • 20 dag białej kapusty
  • 2 strąki zielonej papryki
  • 2 marchewki
  • 30 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pomidory
  • 1 l wywaru mięsnego (może być bulion z kostki)
  • 20 dag zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebule opłukać i pokroić. Kapustę poszatkować. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w paski. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę. Zeszklić cebule, dolać wywar mięsny i zagotować. Dodać pokrojoną kapustę, paprykę, plasterki marchwi i ziemniaki, przykryć i gotować 20 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, usunąć nasiona. Do zupy dodać groszek i pomidory. Zupę gotować na małym ogniu przez następnych 8-10 minut. Przed podaniem każdą porcję posypać zieloną pietruszką.

Zupa jarzynowa

Comments are closed.