You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowa z miso

Zupa jarzynowa z miso

1 porcja – 190 kcal

  • 20 cm suszonych alg wakame
  • 6-8 dag pasty miso
  • cebula
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • por
  • 5 Jag białej rzodkwi
  • 2 łyżki oleju
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 5 dag kiełków soi lub kiełków fasoli mung
  • ew. zielona cebulka
  • 1 łyżka sezamu

Algi moczyć około 5 minut w zimnej wodzie. Osączyć i pokroić na kawałki. Miso utrzeć z 5 łyżkami zimnej wody na gładki krem. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na kawałki 3 x 1 cm. Rzodkiew obrać i umyć, następnie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry grubości 1/2 cm.

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i poddusić, stale mieszając. Wlać bulion warzywny i 500 ml wody, doprawić imbirem. Następnie dodać ziemniaki, marchew, por i rzodkiew. Garnek przykryć, zupę gotować około 10 minut. Kiełki opłukać gorącą wodą i dodać do zupy. Zupę zdjąć z ognia. Dodać pastę miso i algi. Wlać na talerze, ewentualnie posypać cebulką i uprażonym sezamem.

Zupa jarzynowa z miso

Comments are closed.