You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowa z kurkami

Zupa jarzynowa z kurkami

1 porcja – 140 kcal

  • 30 dag niewielkich kurek
  • cebula
  • łyżka masła
  • 3/4 l bulionu warzywnego lub grzybowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mały por
  • 4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • łyżeczka listków trybuli
  • 2 łyżki kraśnej śmietany
  • sól
  • pieprz ziarnisty i zmielony

Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby przekroić na pół. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać kurki i przesmażyć. Zalać 3/4 litra bulionu, dodać kilka ziarenek pieprzu i gotować na małym ogniu około 20 minut. Warzywa umyć, obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować do miękkości w pozostałym bulionie (około 20 minut). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Do warzyw wlać wywar z kurkami, gotować jeszcze 10 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami trybuli. Zupę można zaprawić kwaśną śmietaną.

zupa jarzynowa z kurkami

Comments are closed.