You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowa z fasolą

Zupa jarzynowa z fasolą

1 porcja – 170 kcal

  •  20 dag białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 4 pomidory
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 filiżanka liści szczawiu
  • 20 dag śmietany
  • 4 kromki pszennego chleba

Fasolę moczyć 12 godzin w zimnej wodzie. Marchewki umyć, oskrobać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w talarki. Pory dokładnie umyć, oczyścić i pociąć w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

W dużym garnku roztopić 3 łyżki masła. Podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać pomidory i fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, a następnie dolać taką ilość wody, aby całkiem zakryła warzywa. Zupę doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około 1 godziny. Listki szczawiu umyć, osuszyć i pokroić w drobne paski. Roztopić 1 łyżkę masła i smażyć szczaw 15 minut, stale mieszając. Do zupy wlać śmietanę i dodać pokrojony szczaw. Kromki pszennego chleba przekroić na pół, podsmażyć na maśle na jasnobrązowy kolor, położyć na talerzach i zalać zupą.

zupa jarzynowa z fasolą

Comments are closed.