You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowa z chipsami tortilla

Zupa jarzynowa z chipsami tortilla

1 porcja – 350 kcal

  • cebula
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 czosnku
  • 1/4-1/2 łyżki zmielonego kminku
  • 2-3 łyżeczki łagodnej zmielonej chili
  • marchewka
  • młoda cukinia
  • 35 dag pomidorów z puszki
  • ziemniak
  • 1/4 młodej kapusty
  • około 10 strąków fasoli szparagowej
  • 1,5 l wywaru z warzyw lub kurczaka (albo wody)
  • 20 dag kukurydzy z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 4-6 łyżek posiekanej świeżej kolendry
  • chipsy tortilla
  • salsa lub posiekana świeża chili do smaku

Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, aż zmiękną. Następnie wsypać zmielony kminek i chili. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, cukinię, pomidory i ziemniak pokrojone w kostkę oraz poszatkowaną kapustę i gotować około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlać wywar. Przykryć rondel i gotować na średnim ogniu 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. W razie potrzeby dolać wody. Wrzucić kukurydzę i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Pomidory pokroić lub zmiksować i razem z sosem dodać do zupy. Gotować następne 5-10 minut, aż fasolka będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając, że chipsy tortilla mogą być słone. Każdą porcję zupy posypać posiekaną świeżą kolendrą. Ozdobić odrobiną salsy i dodać garść chipsów tortilla.

Zupa jarzynowa z chipsami tortilla

Comments are closed.