You are here: Home > Kuchnia > Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

1 porcja – 165 kcal

  • rosołu z kury
  • 4 grzyby chińskie
  • 2 młode cebulki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 4 pomidory
  • 10 dag selera naciowego
  • 10 dag kapusty pekińskiej
  • 10 dag kiełków sojowych
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Ugotować rosół. Grzyby zmiękczyć w zimnej wodzie. Młodą cebulkę posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Seler i kapustę pekińską umyć i pokroić w cienkie paski. Kiełki sojowe umyć i osączyć.

W rondlu lub w garnku podgrzać olej, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać osączone grzyby, warzywa i podsmażyć, mieszając na silnym ogniu 2-3 minuty. Dodać sos sojowy, sól, pieprz, imbir i natkę pietruszki. Zalać gorącym wywarem z kury i gotować 2-3 minuty.

Zupa jarzynowa

Comments are closed.