You are here: Home > Kuchnia > Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa

1    porcja – 331 kcal

  • 3 duże jabłka
  • cebula
  • marchewka
  • 50 dag ziemniaków
  • 3 łyżki  masła
  • 1/2 I bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 posiekanej natki pietruszki
  • 10 dag sera pleśniowego rokpol

Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Wrzucić marchewkę i ziemniaki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać gorący bulion. Gotować na małym ogniu 20 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Dodać do wywaru, gotować jeszcze 5 minut.

Zupę lekko ostudzić, zmiksować, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Zupę wlać do małych miseczek, posypać natką pietruszki. Do każdej porcji włożyć po jednym, pokruszonym plasterku sera pleśniowego.

Zupa jabłkowa

Comments are closed.