You are here: Home > Kuchnia > Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

1 porcja – 250 kcal

  • po 20 dag chudej wołowiny i wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3-4 ziemniaki
  • zielonej papryki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki suszonego tymianku i kminku

Cebule obrać, pokroić w ćwierć plasterki i zeszklić na oliwie. Dołożyć pokrojone w kostkę mięso, chwilę smażyć, mieszając, a następnie podlać kilkoma łyżkami gorącego bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać wrzący bulion i gotować 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, zagotować. Zupę podać w ogrzanej wazie lub na talerzach, posypać natką.

Zupa gulaszowa

Comments are closed.