You are here: Home > Kuchnia > Zupa grzybowa pod pokrywą z ciasta

Zupa grzybowa pod pokrywą z ciasta

1 porcja – 340 kcal

  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 30 dag świeżych grzybów
  • cebula
  • 5 dag masła
  • 1/2 rosołu (może być z kostki)
  • 10 dag śmietanki
  • 5 dag mąki
  • jajko
  • kminek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Ciasto rozmrozić. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, odstawić na 30 minut. Z ciasta wyciąć 4 kółka, większe o 2 cm od kokilek do zupy. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, zalać gorącym rosołem i gotować około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy, doprawić kminkiem, solą i białym pieprzem. Zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę rozlać do kokilek. Brzegi kokilek posmarować białkiem, ułożyć na kokilkach krążki ciasta, docisnąć do brzegów. Z pozostałego ciasta wyciąć kółeczka, posmarować żółtkiem, ułożyć na „pokrywkach”. Zapiekać 5-8 minut w temperaturze 220°C. Podawać po wyjęciu z piekarnika.

IMG_03722

Comments are closed.