You are here: Home > Kuchnia > Zupa grysikowa z migdałami

Zupa grysikowa z migdałami

1 porcja – 150 kcal

  • 6 dag obranych, prażonych migdałów
  • 4 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka masła
  • 1/2 l wywaru z mięsa lub warzyw (może być bulion z kostki)
  • 3 żółtka
  • 10 dag śmietany kremówki
  • sol
  • pieprz

Prażone migdały rozdrobnić w młynku do migdałów lub utłuc w moździerzu. Migdały wraz z solą podgrzewać w żaroodpornej formie lub innym garnku, stale mieszając. Dodać kaszę mannę i po krótkim czasie w prażonej masie migdałowo-grysikowej roztopić masło. Stopniowo dolewać wywar z mięsa lub warzyw. Stale mieszając, zagotować zupę i pozostawić ją jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu, aby grysik napęczniał. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem. Wymieszać 5 łyżek gorącej zupy z masą żółtkowo-śmietanową, garnek zdjąć z ognia i zaprawić zupę.

Zupa grysikowa z migdałami

Comments are closed.