You are here: Home > Kuchnia > Zupa fistaszkowa

Zupa fistaszkowa

1 porcja – 320 kcal

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 pomidory
  • 1,5 l wywaru z warzyw (może być bulion z kostki)
  • 3 ziemniaki
  • 10 dag ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 15 dag niesolonych fistaszków (orzeszków ziemnych)
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1 łyżka śmietany

Cebule obrać i pokroić w talarki. Podsmażyć na szklisto w mieszance oleju i masła. Wrzucić sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i smażyć, cały czas mieszając. Przełożyć do garnka, wlać bulion warzywny i zagotować. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w dość dużą kostkę. Ryż i ziemniaki włożyć do zupy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 15 minut. Następnie dodać zmielone orzeszki ziemne i gotować kolejne 15 minut, często mieszając. Zupa jest dość gęsta, ale ewentualnie można do niej dodać trochę śmietany.

Zupa fistaszkowa

Comments are closed.