You are here: Home > Kuchnia > Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

1 porcja – 210 kcal

  • 30 dag białej fasoli
  • 75 dag żeberek
  • łyżeczka soli
  • sól
  • pieprz
  • 70 dag fasolki szparagowej
  • kilka gałązek naci selera
  • 25 dag ziemniaków

Białą fasolę zalać wodą i moczyć 12 godzin. Następnie dodać do niej żeberka i sól, dolać tyle wody, aby przykryła fasolę i mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 60 minut. Pod koniec gotowania mieszać i rozgniatać fasolę drewnianą łyżką.

Fasolkę szparagową umyć, odkroić końcówki i jeśli to konieczne, obrać z włókien. Strąki drobno pokroić, dodać do zupy i wymieszać. Nać selera umyć, związać i dodać do fasoli. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę, dodać do zupy i gotować 30 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, rozgnieść je. Żeberka i nać selera wyjąć z zupy. Mięso oddzielić od kości, drobno pokroić i znów włożyć do zupy. Doprawić do smaku. Żeberka można także podawać osobno.

Zupa fasolowa

Comments are closed.