You are here: Home > Kuchnia > Zupa czosnkowa z jajkiem

Zupa czosnkowa z jajkiem

1    porcja – 320 kcal

  • kilka kromek bułki
  • główka czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 l rosołu z kurczaka (może być z kostki)
  • łyżka oliwy
  • łyżka natki pietruszki

Bułkę pokroić w kostkę (lub pozostawić kromki w całości). Czosnek obrać i  drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać czosnek. Podsmażyć kawałki (lub kromki) bułki na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Ugotowany rosół przelać do żaroodpornych miseczek, dodać grzanki, wbić do każdej miseczki po jednym jajku, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić zupę na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po zapieczeniu od razu podawać. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa czosnkowa z jajkiem

Comments are closed.