You are here: Home > Kuchnia > Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

1    porcja – 180 kcal

  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 suszonej czerwonej papryczki chili
  • 4 jajka
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka świeżego tymianku
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Do garnka wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, na zimny tłuszcz wrzucić obrany i posiekany czosnek, mieszać na małym ogniu drewnianą łyżką. Na patelnię wlać resztę oliwy z oliwek, ułożyć na niej kromki chleba. Po chwili smażenia przewrócić je na drugą stronę. Gdy tosty będą gotowe, wyłożyć je na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nich nadmiar oliwy.

Gorący bulion wlać do garnka z zarumienionym czosnkiem. Chili porwać na małe kawałki i wrzucić do zupy. Do garnka z zupą dołożyć świeży tymianek i listki laurowe, gotować 2 minuty. Przelać zupę przez sitko do drugiego garnka, ponownie zagotować. Następnie wyłączyć gaz i dodać jajka, wymieszać trzepaczką. Posypać solą i pieprzem, wymieszać. Włożyć tosty do kokilek i zalać je zupą. Każdą porcję udekorować natką pietruszki.

Zupa czosnkowa

Comments are closed.