You are here: Home > Kuchnia > Zupa chlebowa

Zupa chlebowa

1 porcja – 190 kcal

  • 1,5 I bulionu z kury
  • 2 marchewki
  • laska cynamonu
  • gałązka tymianku
  • gałązka majeranku
  • 1/2 świeżo zmielonego pieprzu
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • 10 dag masła
  • 10 dag białego pieczywa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 dag pomidorów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 3 dag rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • 6 dag fety

Bulion zagotować, dodać obrane i grubo pokrojone marchewki, laskę cynamonu, tymianek, majeranek, pieprz i wino. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Posolić do smaku. Wyjąć cynamon, tymianek i majeranek.

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki. Przełożyć je na talerz wyłożony papierową serwetką. Cebule i czosnek obrać, pokroić w plasterki, smażyć na oleju 3 minuty. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w grube plastry pomidory. Gotować na średnim ogniu 1 0 minut, stale mieszając. Grzanki i pomidory rozdzielić na porcje. Każdą porcję udekorować plasterkami jajka i zalać gorącym bulionem. Doprawić kaparami, oliwkami, rodzynkami i odrobiną cynamonu. Podgrzać w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Tuż przed podaniem każdą porcję posypać serem feta.

Zupa chlebowa

Comments are closed.