You are here: Home > Kuchnia > Zupa bananowo-mięsna

Zupa bananowo-mięsna

1 porcja – 250 kcal

  • 2 piersi z kurczaka albo zbliżona ilość wołowiny
  • 2 czerwone cebule
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 ziemniaki
  • banan
  • 100 ml mleka kokosowego
  • łyżka masła

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut. Dodać pokrojone w plastry cebule i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość przyprawić solą i pieprzem, gotować kilka minut. Włożyć pokrojone na kawałki i wcześniej obgotowane w innym garnku ziemniaki oraz pokrojony w plasterki banan. Zupę gotować na małym ogniu około 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć mięso, resztę zmiksować, dodać mleko kokosowe i masło. Zupa powinna być dość gęsta, ale można dodać nieco wody. Do zupy włożyć mięso, zagotować i od razu podawać.

Zupa bananowo-mięsna

Comments are closed.