You are here: Home > Kuchnia > Zupa bananowa

Zupa bananowa

1 porcja – 195 kcal

  • 2 banany
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • 100 ml soku brzoskwiniowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koniaku
  • łyżeczka curry
  • pęczek natki pietruszki
  • świeża mięta

Cebule obrać, opłukać i pokroić w plasterki. W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzać masło i zeszklić na nim cebule. Kostki rosołowe rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Bulion wlać do garnka z cebulą. Przyprawić curry. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Włożyć do zupy pokrojone w plasterki banany i pokrojone na cząstki plastry ananasa.

Zupę przyprawić do smaku sokiem brzoskwiniowym, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, pieprzem, solą i gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać koniak. Każdą porcję zupy udekorować owocami i posiekaną natką pietruszki. Zupę można przed podaniem schłodzić w lodowce i posypać posiekanymi listkami świeżej mięty.

Zupa bananowa

Comments are closed.