You are here: Home > Kuchnia > Zupa andaluzyjska

Zupa andaluzyjska

1 porcja – 280 kcal

  • po 1 strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 10 dag dymki
  • po kilka oliwek czarnych i zielonych faszerowanych papryką
  • 10 dag rukoli lub porwanej na kawałki kruchej sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • chrupiąca bagietka

Oczyścić paprykę i dymkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dymkę w talarki. Posiekać oliwki. Odłożyć po łyżce przygotowanych warzyw do posypania zupy. Oczyścić rukolę (lub sałatę), opłukać, osuszyć. Kilka listków rukoli (albo innej sałaty) odłożyć do dekoracji, resztę pokroić lub porwać w paseczki. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę.

W dużej salaterce wymieszać jogurt z mlekiem, oliwą oraz czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać paprykę, dymkę, rukolę i oliwki. Mocno schłodzić. Gotowy chłodnik rozlać do miseczek. Posypać odłożonymi warzywami, udekorować zieleniną. Pieczywo pokroić na kromki, podawać jako dodatek do chłodnika.

Zupa andaluzyjska

Comments are closed.