You are here: Home > Kuchnia > Zielona zupa ziemniaczana

Zielona zupa ziemniaczana

1    porcja – 140 kcal

  • 25 dag rzymskiej sałaty lub botwiny
  • 15 dag kiełbasek chorizo lub 1 kiełbasa czosnkowa
  • 50 dag ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu

Sałatę lub botwinę umyć, osączyć i pokroić w paski. Kiełbasę parzyć 15 minut w 1 litrze gorącej wody, ostudzić, pokroić w plastry. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w talarki. Gotować 20 minut w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową i   utłuc. Purée ziemniaczane ponownie włożyć do wrzącej wody, dodać oliwę, pieprz, paski sałaty lub botwiny i plasterki kiełbasy. Wszystko przykryć i gotować 10 minut.

Zielona zupa ziemniaczana

Comments are closed.