You are here: Home > Kuchnia > Zasmażka

Zasmażka

Mąkę zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.

Ponieważ ze względów zdrowotnych stosowanie zasmażki o barwie brunatnej jest niewskazane, należy potrawy wymagające ciemniejszego zabarwienia podprawiać zasmażką złotą i dodawać niewielką ilość karmelu spożywczego.

Zasmażka złota może być sporządzana na cebuli. Drobno pokrajaną cebulę należy usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać uprzednio zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem.

Zupy z warzyw i owoców podprawia się mąką, a następnie zaciąga mlekiem (można śmietanką) z żółtkami. Podprawa ta musi być wymieszana z zupą tuż przed podaniem, aby nie spowodować ścięcia się żółtek. Stosuje się również podprawianie zup masłem utartym z żółtkami. Pod-prawy te są lekko strawne i bardzo odżywcze. Do podprawionej zupy dodaje się przyprawę, w celu nadania jej odpowiedniego smaku, oraz zieleninę, która nie tylko ma znaczenie smakowe, ale podnosi wartość witaminową zup. Do zieleniny zaliczamy pietruszkę, koperek, szczypiorek, które należy drobno siekać i wkładać do gotowej zupy. Wskazane jest również dodawanie soków z kiszonek; po ich dodaniu nie należy zup gotować.

Comments are closed.