You are here: Home > Kuchnia > WYPOSAŻENIE KUCHNI

WYPOSAŻENIE KUCHNI

Każda dobra gospodyni powinna mieć naczynia i przybory potrzebne do codziennego użytku. Urządzenia bardziej kosztowne i rzadziej używane można wypożyczać z wypożyczalni sprzętu gospodarstwa domowego. Podając zestaw podstawowego sprzętu kuchennego mamy na uwadze przede wszystkim młode gospodynie, które nie zawsze wiedzą, w co należy się zaopatrzyć.

Sprzęt do zakupów

Mocny koszyk z uchwytami wygodnymi do trzymania.

Siatka, którą można schować do torebki i przy każdej okazji dokonać koniecznych zakupów.

Różnej wielkości torebki z tworzyw sztucznych zapewniające higieniczne warunki przenoszenia produktów i zabezpieczające ubranie przed zabrudzeniem.

Naczynia z dobrym zamknięciem, pozwalającym na zakup np. śmietany lub powideł bez konieczności przekładania w domu do innych naczyń. Korki do butelek od mleka i śmietanki, dla zabezpieczenia przed wylewaniem.

Sprzęt do przechowywania żywności

Różnej wielkości woreczki z folii polietylenowej do przechowywania produktów szybko wysychających.

Różnej wielkości kapturki z folii polietylenowej do osłaniania naczyń lub produktów (ser, polędwica, baleron) wstawianych do szafy chłodniczej; kapturki takie można sporządzić samemu.

Kwadratowe naczynia z tworzyw sztucznych z przykrywkami do przechowywania produktów. Naczynia te można podawać do stołu, a w spiżarce ustawiać jedne na drugich, co pozwala na zaoszczędzenie miejsca.

Koszyczki z tworzyw sztucznych do przechowywania owoców i warzyw.

Małe naczynia z tworzyw sztucznych (lub słoiki szklane) do przechowywania przypraw.

Termosy.

Przybory drobne

Miska do mycia warzyw i owoców lub specjalny koszyczek z tworzywa sztucznego.

Nożyk ze stali nierdzewnej do obierania ziemniaków i warzyw.

Nóż jarzyniak mały.

Nóż do filetowania.

Nóż kuchenny duży.

Tarka do jarzyn (najlepiej o różnych oczkach, tzw. uniwersalna). Szatkownica do jarzyn.

Dwie deseczki do krajania.

Trzepaczka do bicia piany (sprężynowa).

Trzepaczka rózgowa.

Trzepaczka do rozbijania żółtek itp. (tzw. firlejka).

Młotek do mięsa.

Cedzak.

Kilka misek różnej wielkości.

Moździeż porcelanowy.

Maszynka do mięsa z wymiennikami.

Stolnica.

Wałek do ciasta.

Wałek do ucierania (grzybek).

Sito do mąki.

Lejek.

Małe sitka do cedzenia.

Łyżeczki miarowe.

Naczynia miarowe do produktów sypkich.

Ostrzałka do noży.

Maszynka do krajania chleba.

Tasak.

Sprzęt do gotowania

2—3 garnki o pojemności 1.

6 garnków o różnej pojemności i różnej średnicy dna.

Garnek do gotowania mleka.

Garnek do gotowania w kąpieli wodnej.

Garnek do gotowania na parze.

Wanienka do gotowania ryb.

3 łyżki wazowe różnej wielkości.

Szumówka.

2 brytfanny różnej wielkości.

2    patelnie różnej wielkości.

Łopatki do przewracania produktów podczas smażenia.

Rynka do smażenia słoniny.

3    foremki do pieczenia ciasta różnego kształtu i wielkości. Czajnik.

Czajniczek do zaparzania herbaty.

Prodiż elektryczny.

Kuchenka elektryczna.

Grzałka nurkowa.

Naczynia stołowe

Po 6 talerzy głębokich i płytkich oraz 12 talerzyków deserowych.

Po 6 łyżek, łyżeczek do herbaty, noży stołowych i widelców.

12 szklanek ze spodkami.

6 kubeczków porcelanowych.

6 kompotierek.

12 talerzyków do ciasta.

Sprzęt do zmywania naczyń

Jeżeli kuchnia posiada zlewozmywak oraz bieżącą wodę gorącą, potrzebne są:

zmywaki, najlepiej lniane (łatwe do wygotowania), zmywak z tworzywa sztucznego, osączarka do naczyń, mydelniczka,

6 ścierek do wycierania naczyń,

wiadro na odpadki,

łopatka do usuwania resztek.

Jeżeli w kuchni nie ma ciepłej wody bieżącej, potrzebne są ponadto: miska do mycia naczyń i miska do płukania naczyń, a jeżeli w kuchni brak jest również bieżącej wody zimnej i kanalizacji — wiadro do zimnej wody oraz wiadro do brudnej wody.

Comments are closed.