You are here: Home > Kuchnia > Wan-tan

Wan-tan

1 porcja – 265 kcal

  • 1 l rosołu z kury
  • 2 marchewki
  • 30 dag szpinaku
  • jajko
  • 25 dag zmielonej wieprzowiny
  • łyżka sosu sojowego
  • 10 dag mąki
  • łyżeczki świeżego tartego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki soli

Ugotować rosół z kury. Marchewki obrać, opłukać, najpierw naciąć wzdłuż, a następnie pokroić w cienkie plasterki i ugotować w rosole.

Zagotować 1 litr osolonej wody. Odłożyć 5 dag szpinaku. Pozostały szpinak zalać wrzącą, osoloną wodą, pozostawić na 8 minut, odcisnąć z wody i drobno posiekać. Szpinak wymieszać z posiekanym mięsem, sosem sojowym, imbirem i solą.

Z mąki, 1/2 łyżeczki soli, jajka i 1 -2 łyżeczek wody zagnieść twarde, gładkie ciasto. Cienko rozwałkować, wykroić z niego kwadraty o boku 7 cm i na każdy nałożyć 1 łyżkę nadzienia. Brzegi kwadratów zwilżyć wodą. Kwadraty złożyć w prostokąt, zacisnąć i zrolować, końce zacisnąć. Odstawić na 30 minut.

Pierożki gotować we wrzącej wodzie 5 minut i dodać do rosołu z podzielonymi na kawałki odłożonymi liśćmi szpinaku.

wan-tan-mee-soup

Comments are closed.