You are here: Home > Kuchnia > Vichyssoise

Vichyssoise

1 porcja – 170 kcal

  • białe części 3 dużych porów
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki)
  • 1 łyżka maggi
  • 10 dag śmietany
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Pory i łodygi selera starannie wypłukać, drobno pokroić, dusić w garnku około 1 5 minut z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu. Następnie włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wrzący bulion i maggi. Posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, zdjąć z ognia i odstawić. Gdy zupa lekko ostygnie, zmiksować ją, zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku, ostudzić. Każdą porcję udekorować kleksem bitej śmietany i posypać szczypiorkiem.

 url12

Comments are closed.