You are here: Home > Kuchnia > URZĄDZENIE KUCHNI

URZĄDZENIE KUCHNI

W czasie przygotowywania posiłków niezbędne jest ciągłe chodzenie między poszczególnymi miejscami pracy, dlatego należy dążyć do zbliżenia do siebie urządzeń, między którymi najczęściej kursujemy. Z badań wynika, że w kuchni najczęściej chodzi się między stołem, przy którym poddajemy produkty obróbce, a trzonem kuchennym oraz między zlewozmywakiem a stołem. Z punktu widzenia przebiegu procesu pracy najdogodniejszy jest następujący układ: pomieszczenia spiżarniane, zlewozmywak, stół, trzon kuchenny.

Dla ułatwienia pracy górne płaszczyzny zlewozmywaka, stołu i trzonu kuchennego powinny być równe. Aby ograniczyć chodzenie, dobrze jest umieścić nad nimi wiszące szafki, w których znajdowałyby się wszystkie potrzebne naczynia i przybory. Szafki do przechowywania artykułów żywnościowych i przyborów do sprzątania są zazwyczaj wysokie.

W obecnych warunkach kuchnia bywa często miejscem spożywania posiłków. Powinien więc znaleźć się w niej stół dobrany wielkością do ilości domowników. Stół dla 6 osób powinien mieć wymiary 80X130 cm. Racjonalne urządzenie kuchni umożliwiają znajdujące się obecnie w sprzedaży meble segmentowe, dające się dowolnie zestawić, zależnie od możliwości i potrzeb.

Jak wspomniano, obudowa zlewozmywaka, trzonu kuchennego i stołu do pracy powinna być jednolita. Ponieważ ręce najmniej męczą się w czasie pracy, gdy są zgięte w łokciu pod kątem prostym, płaszczyzny robocze powinny być zatem umieszczone na wysokości pozwalającej na taką pozycję rąk. Uzyskujemy to, gdy górne płaszczyzny szafek znajdują się 10 cm poniżej łokcia. Najwyższe półki szafek powinny być umieszczone na wysokości przegubu ręki.

Płaszczyzny, przy których pracujemy, powinny mieć dostatecznie dużą powierzchnię, aby można było przy nich wygodnie pracować. Szerokość płaszczyzn roboczych powinna wynosić 60 cm.

Dla zapewnienia pozycji siedzącej przy pracy związanej z obróbką wstępną produktów stół do pracy powinien mieć kształt biurka, tzn. powinien mieć wolną przestrzeń na schowanie nóg, a po prawej stronie szafkę z wysuwanymi półkami lub szufladkami przeznaczonymi do przechowywania narzędzi pracy, aby można było łatwo po nie sięgać bez zmiany pozycji i konieczności wstawania. Nad stołem powinna być zawieszona szafka, w której przechowuje się naczynia potrzebne do pracy. Może ona być zaopatrzona w szufladki na przyprawy, co pozwala sięgnąć po nie bez wstawania z miejsca.

W szafce tworzącej obudowę zlewozmywaka przechowuje się wiadro na odpadki oraz środki do utrzymywania czystości.

Ponieważ niewłaściwe oświetlenie staje się często przyczyną wypadków (skaleczenie, oparzenie itp.) oraz utrudnia wykonywanie pracy, należy w kuchni oprócz oświetlenia ogólnego, umieszczonego zazwyczaj na środku sufitu, zastosować oświetlenie poszczególnych miejsc pracy.

Comments are closed.