You are here: Home > Kuchnia > Ucha

Ucha

1 porcja – 160 kcal

  • 1 kg małych ryb (płoci, okoni, karasi)
  • włoszczyzna
  • 2-3 cebule
  • 1,5 kg świeżych filetów z dużych ryb (karpia, szczupaka, lina)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • po  łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ew. 100 ml białego wytrawnego wina

Drobne ryby oczyścić i umyć. Włoszczyznę oskrobać, opłukać, razem z rybkami włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać przyprawy korzenne i gotować około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Filety podzielić na porcje, opłukać i włożyć do przecedzonego wywaru. Gotować 15 minut, wlać wino (niekoniecznie), dodać zieleninę i pokrojoną w półplasterki cytrynę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Ucha najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Ucha

Comments are closed.