You are here: Home > Kuchnia > Turecka zupa z soczewicy i z kuskusem

Turecka zupa z soczewicy i z kuskusem

1    porcja – 340 kcal

  • 15 dag soczewicy
  • sól
  • 15 dag kaszy kuskus (lub bulgur)
  • 2 cebule
  • olej
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 175 g jogurtu naturalnego

Soczewicę i kaszę kuskus namoczyć w oddzielnych naczyniach na około 60 minut. Odcedzić soczewicę, włożyć do garnka, zalać 1 litrem osolonej wody, gotować około 30 minut. Dodać osączony kuskus i gotować jeszcze 30 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeżeli potrzeba – podczas gotowania dodawać wody. Cebule obrać, opłukać i drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie rozgrzanego oleju.

Zupę podawać w głębokich miseczkach. Na powierzchni położyć przesmażoną cebulę, tworząc spory okrąg. Wewnątrz okręgu zrobić kleks z koncentratu pomidorowego. Na samym środku ostrożnie położyć łyżkę jogurtu, tak by w efekcie powstały trzy różnokolorowe kręgi.

Turecka zupa z soczewicy i z kuskusem

Comments are closed.