You are here: Home > Kuchnia > Turecka zupa jogurtowo-miętowa

Turecka zupa jogurtowo-miętowa

1 porcja – 170 kcal

  • 1,5 l bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • 10 dag ryżu
  • 25 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • żółtko
  • łyżeczka masła
  • 1 łyżeczko posiekanej świeżej mięty (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
  • łyżeczka słodkiej papryki

Ryż wsypać do gorącego bulionu, gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Jogurt wymieszać z żółtkiem, powoli wlewać do zupy, nie przerywając mieszania. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić. Masło stopić, wrzucić do niego na kilka sekund posiekaną miętę. Miętę z masłem dodać do zupy. Zupę można przyprawić do smaku papryką.

Turecka zupa jogurtowo-miętowa

Comments are closed.