You are here: Home > Kuchnia > Toskańska zupa z fasolą

Toskańska zupa z fasolą

 1 porcja – 230 kcal

  • 20 dag białej fasoli
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • plaster dyni
  • gałązka selera naciowego
  • por
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • cebula
  • 2 pomidory
  • gałązek natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 10 listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garście drobnego makaronu
  • kawałek świeżego parmezanu

Fasolę zalać na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Por, cebulę i kapustę oczyścić, a następnie poszatkować. Fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodać przygotowane warzywa. Gotować razem 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić. Wrzucić do garnka, dodać zioła, gotować 10 minut. Dodać ugotowany, ale jędrny makaron, oliwę, posypać tartym parmezanem i od razu podawać.

Toskańska zupa z fasolą

Comments are closed.