You are here: Home > Kuchnia > Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią

Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią

1    porcja – 170 kcal

  • 10 dag czerstwej ciabatty pokrojonej w kromki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kg pomidorów
  • 2 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • pęczek bazylii

Z kromek czerstwej ciabatty zrobić tosty. Wlać oliwę do dużego garnka. Dodać posiekane cebule, smażyć około 1 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Wrzucić posiekane obrane ze skórki pomidory, podsmażać 2 minuty, a następnie zalać bulionem. Dodać cukier do smaku, całość wymieszać.

Porwać tosty na małe, ale równe kawałki i wrzucić do zupy, wymieszać drewnianą łyżką. Zupę gotować do momentu, gdy chleb się rozpuści, tj. około 5 minut. Doprawić zupę solą i pieprzem, wlać do kokilek i udekorować posiekaną bazylią.

Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią

Comments are closed.