You are here: Home > Kuchnia > Tarator – chodnik bułgarski

Tarator – chodnik bułgarski

1 porcja – 130 kcal

  • 1 l zsiadłego mleka
  • 25 dag kwaśnej śmietany
  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 posiekanego koperku
  • pieprz
  • chleb razowy

Mleko i śmietanę schłodzić. Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekany czosnek, lekko posolić, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem ubić trzepaczką zimne mleko ze śmietaną, starannie wymieszać z ogórkiem, czosnkiem, orzechami i koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z razowym chlebem posmarowanym masłem i posypanym koperkiem.

Tarator

Comments are closed.