You are here: Home > Kuchnia > Szwedzka zupa rybna z awokado

Szwedzka zupa rybna z awokado

1 porcja – 340 kcal

  • 50 dag mieszanych filetów rybnych (sandacz, dorsz, łosoś)
  • bulwa kopru włoskiego
  • 5-6 cebul sałatkowych lub 5-6 porów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 l bulionu rybnego (może być z kostki)
  • 10 dag śmietany kremówki

salsa:

  • grejpfrut
  • 2 awokado
  • 1/2 czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ryby umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na kawałki i posolić. Cebule i koper włoski oczyścić i również pokroić na kawałki.

Przygotować salsę: grejpfrut obrać i powykrawać białe błonki. Awokado podzielić na połowy, usunąć pestki, z połówek owocu wyjąć miąższ, posiekać i wymieszać z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przyprawić do smaku roztartym czosnkiem, pastą sambal oelek i natką pietruszki. Wymieszać.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić koper i cebulę, podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodać wino, bulion oraz śmietanę. Zupę zagotować, włożyć ryby, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 4-5 minut. Zupę wlać do miseczek, pośrodku każdej porcji położyć trochę salsy.

Szwedzka zupa rybna z awokado

Comments are closed.