You are here: Home > Kuchnia > Szwedzka zupa owocowa

Szwedzka zupa owocowa

1 porcja – 180 kcal

  • po 15-20 dag suszonych moreli i suszonych śliwek
  • kawałek cynamonu
  • gruby plaster cytryny
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki maki   ziemniaczanej
  • 2 łyżki rodzynek sułtanek
  • 1 łyżka rodzynek koryntek
  • duże kwaśne jabłko

Suszone owoce namoczyć w 1,5 litra wody. Dodać cynamon, cytrynę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, cały czas mieszając, podgrzewać około 10 minut. Dodać rodzynki i pokrojone w plasterki jabłko, podgrzewać jeszcze 5 minut. Wlać do wazy, ostudzić, usunąć cynamon.

Szwedzka zupa owocowa

Comments are closed.