You are here: Home > Kuchnia > Soupe a l’oignon – zupa cebulowa

Soupe a l’oignon – zupa cebulowa

1 porcja – 280 kcal

  • 1 kg cebuli
  • 10 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej szałwii laurowy
  • 3/4 białego wytrawnego wina
  • 1 bulionu drobiowego
  • 6 kromek czerstwej bagietki
  • 15 dag tartego żółtego sera (np. gruyere’a lub ementalera)
  • sól
  • pieprz

W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w krążki cebulę. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek, tymianek, szałwię i listek laurowy. Zwiększyć ogień, by cebula zbrązowiała. Wlać wino, dusić mieszając, aż płyn odparuje. Dolać gorący bulion. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zdejmować tworzącą się na wierzchu pianę. Przyprawić solą i pieprzem.

Zupę wlać do żaroodpornych miseczek. Kromki bułki zrumienić w tosterze, ułożyć na wierzchu każdej porcji, posypać grubą warstwą sera. Zapiekać w gorącym piekarniku, aż ser się stopi i zrumieni.

Samper_cuisine_soupe_a_l_oignon

Comments are closed.