You are here: Home > Kuchnia > Solianka

Solianka

1 porcja – 180 kcal

  • 5 dag mięsa wieprzowego (z łopatki lub schabu karkowego)
  • 10-15 dag wołowiny z udźca
  • 5 dag dobrze uwędzonej wędliny (np. kidbasy wiejskiej)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 12 dag masła
  • 2 dnie każone ogórki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • 4 łyżki kraśnej śmietany
  • 20 zielonych oliwek
  • pieprz
  • sól
  • ew. kapary

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na wąskie paseczki i podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą. Osobno podsmażyć wędlinę, również pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i wędlinę włożyć do garnka, zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować 20 minut. Następnie dodać podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz, gotować jeszcze 15 minut.

Ogórki pokroić na cienkie paseczki, przesmażyć na pozostałym maśle, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą i gotować jeszcze 5 minut. Cytrynę obrać ze skórki oraz wewnętrznych błonek i drobno pokroić. Do każdego talerza włożyć po kilka oliwek i kawałeczków cytryny oraz łyżkę śmietany, a następnie wlać zupę. Do solianki można również podać kapary.

Solianka

Comments are closed.