You are here: Home > Kuchnia > Solferino

Solferino

1 porcja – 130 kcal

  • 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • kawałek jasnej części pora
  • 2 ziemniaki
  • 15 dag groszku z puszki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 żółtka
  • 15 dag śmietany 22%
  • łyżka posiekanego koperku
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • groszek ptysiowy

Do wrzącego wywaru włożyć oczyszczony i opłukany por oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzony groszek i  koncentrat pomidorowy. Zupę zagotować, zdjąć z ognia i zmiksować. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zaciągnąć żółtkami rozprowadzonymi najpierw ze śmietaną, a później z niewielką ilością zupy. Rozlać do bulionówek i posypać koperkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Solferino

Comments are closed.