You are here: Home > Kuchnia > Serowa zupa krem z ziołami

Serowa zupa krem z ziołami

1    porcja – 370 kcal

  • 4 młode pory
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 25 dag rokpola
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • po 1 gałązce tymianku i oregano

Pory oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać por i poddusić. Wlać wino. Gotować, aż odparuje połowa płynu. Następnie wlać bulion i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować. Ser pokruszyć, dodać do bulionu i rozpuścić, stale mieszając. Zupę gotować na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i    gałką muszkatołową. Tymianek i oregano opłukać i osuszyć, listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć, resztę dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.

Serowa zupa krem

Comments are closed.